Zastrupitev s strupom za podgane ali polže

V naši ambulanti opažamo zadnji mesec pri psih in mačkah povečano število zastrupitev s strupi za podgane ali polže, zato bi želeli opozoriti, da bodite v času, ko se začenjajo dela na vrtovih in njivah, še posebno pozorni na to, kaj počnejo vaši ljubljenčki. Na sprehodih jih imejte pod nadzorom, doma pa morebitne strupe pospravite izven njihovega dosega. Če želite zatirati škodljivce na domačem vrtu, se posvetujte s prodajalci v semenarnah ali kmetijskih zadrugah in izberite sredstva, ki za domače (in divje) živali in za človeka niso nevarna, vendar pa so kljub temu učinkovita.

Strupi za podgane in druge škodljive glodalce (rodenticidi)

Rodenticidi se običajno pojavljajo v obliki parafinskih blokov (kocke oz. kvadri rdeče barve) ali (ponavadi rdečih, lahko pa tudi drugih barv) zrnc v prosojnih vrečkah (mehka vaba). Najdemo jih pod komercialnimi imeni Bromrat®, Broditop®, Ratak® pasta, Ratimor®, Glodacid® plus in Effect®.

Učinkovine, ki jih najdemo v rodenticidih, se delijo na 1. generacijo kumarinov (npr. varfarin, dikumarin), 2. generacijo kumarinov (npr. difenakum, brodifakum, bromadiolon) in na inandione (difakinon, valon). Delujejo tako, da zavirajo nastajanje vitamina K, kar privede do pomanjkanja nekaterih faktorjev strjevanja krvi in posledično motenj v strjevanju krvi.

Do zastrupitve lahko pride zaradi neposrednega zaužitja strupa ali zaradi zaužitja zastrupljenega glodalca. Znaki se običajno pojavijo šele po nekaj dneh. Živali so bolj umirjene, oslabele, sluznice so blede. Opazimo lahko črno blato ali blato s svežo krvjo, krvav urin in krvavitve iz nosu in dlesni. Lahko se pojavijo tudi oteženo dihanje in krči, podkožne krvavitve in krvavitve v telesne votline.

Potek zdravljenja je odvisen od več dejavnikov. Glede na čas, ki je pretekel od zaužitja strupa, in obliko strupa, se veterinar odloči ali je smiselno in varno izzvati bruhanje. Vitamin K1 je protistrup in ga je potrebno dajati več dni ali celo več tednov zaporedoma. Če je žival ob prihodu v ambulanto že splošno prizadeta, bo mogoče potrebovala tekočinsko in ostalo podporno terapijo, v hujših primerih tudi transfuzijo.

Bromrat® (učinkovina bromadiolon), Broditop® (učinkovina brodifakum) in Ratak® pasta (učinkovina difenakum). Vse naštete učinkovine spadajo v 2. generacijo kumarinov.

Foto: Jerneja Sredenšek

Fotografirano v Kmetijsko gozdarski zadrugi Sloga Kranj.