NAVIDEZNA BREJOST PSIC (Pasja reprodukcija in pseudogravidnost)

Preden se lotimo razlage dokaj pogostega stanja nesteriliziranih psičk ter njegovega reševanja, se najprej poglobimo v potek njihovega gonitvenega ciklusa.

Psice postanejo spolno zrele v starosti med šest in osem mesecev (velike pasme nekoliko kasneje) in izoblikujejo individualen vzorec ponavljanja gonitev: večinoma na šest, sedem, tudi osem mesecev. S staranjem živali so periode med posameznimi gonitvami bolj neredne, vendar se ciklusi pojavljajo vse do konca (ni obdobja menopavze). Izjema pravila redne periode dvakrat letno so psi pasme basenji in nekateri sledni, delovni psi, ki imajo gonitve le enkrat na leto.

Prva faza spolnega cikla se imenuje PROESTRUS (predgonitev oz. priprava nanjo). Zanjo je značilno oteklo spolovilo (vulva), krvav nožnični (vaginalni) izcedek, samica že privlači samce (vendar še ne dopušča parjenja). Prav krvav izloček iz vagine pa pogostokrat zmede lastnike, ki si ga napačno razlagajo kot menstrualni izcedek (krvavitev pri ženskah). Le-ta je domena primatov in se ne pojavlja pri mačkah in psicah. Slednje tudi ne krvavijo iz maternice, temveč je to nožnični izcedek, ki ga producirajo sluznične žleze v popolnoma drugi fazi spolnega ciklusa (ter s tem pod vplivom drugih hormonov).

Druga faza je ESTRUS (gonitev) s tipičnimi spremembami v obnašanju psičke (samce išče, umika rep in jim že dovoli parjenje). Takrat se spremeni tudi kvaliteta izcedka, predvsem barva, ki preide iz krvavo rdeče v sprano rdečo oz. slamnato barvo. Izloček je veliko bolj voden, redek in ga je malo. V tem obdobju pride do dozoritve jajčec in njihovega sproščanja iz spolnih žlez (ovulacije). Psica je takrat najbolj plodna.

Po parjenju, ko vaginalnega izcedka ni več, nastopi DIESTRIČNA perioda. Takrat se dviguje količina hormona progesterona (iz rumenega telesca na mestu ovulacije v jajčniku), ki je prisoten v primeru brejosti, pa tudi, če sparitev ni bila uspešna ali pa je sploh ni bilo. Ob uspešnem parjenju se temu hormonu pridružijo še drugi, ki brejost pripeljejo do konca (npr. hormon relaksin, ki bolj zanesljivo nakazuje na brejost).

V primeru, da psica ni breja, pa vrednost progesterona kljub temu ostaja visoka, vse dokler se rumeno telo ne iztroši (tudi do 70 dni po ovulaciji) in žival vstopi v fazo spolne neaktivnosti, METESTRUS (faza med gonitvama). Ta faza sledi tudi porodu.


KLINIČNI ZNAKI NAVIDEZNE BREJOSTI

V obdobju diestrusa progesteron povzroča hormonalno pogojeno stanje brejosti, ne glede na to, da dejanske brejosti ni. Torej žival misli, da je breja, prisotni so vsi ustrezni hormoni, le mladičev ni.

Gre za navidezno brejost, ki zna biti zelo nadležna.

Psica kaže naslednje znake:

  • ureja gnezdo
  • ima napet trebuh
  • prične izločati mleko
  • posvoji nežive stvari in jih varuje kot mladiče (igrače, blazine)
  • noče na sprehod

Znaki se pojavijo večinoma po šestem do dvanajstem tednu po gonitvi. Da potrdimo naš sum, moramo veterinarji opraviti nekaj diagnostičnih preiskav (RTG, UZ, klinični pregled, hormonalne preiskave), s katerimi sum potrdimo ali dokažemo resnično brejost.

UKREPANJE OB PSEUDOGRAVIDNOSTI

Če so simptomi blagi, večinoma izzvenijo po treh tednih. Na mlečno žlezo lahko polagamo ali zavijemo tople obkladke in z ovratnikom preprečimo, da psica sesa lastno mleko (s tem stimulira njegovo produkcijo). Tudi mi se izogibamo dotikanja in manipuliranja s seski.

Včasih je uspešna omejitev velike količine popite vode, lahko tudi (pod veterinarskim nadzorom) uporaba odvajal za tekočino iz telesa (diuretiki).

Če zgoraj našteti ukrepi ne pomagajo, se moramo zateči po pomoč k hormonalnim pripravkom. Spolni hormoni imajo kar nekaj nazaželjenih stranskih učinkov ali pa niso dosegljivi. Uspešni so

predvsem tisti, ki zavrejo produkcijo hormona prolaktina (stimulira nastajanje mleka). Med njimi je najuspešnejši in z najmanj neprijetnimi učinki kabergolin (sicer nekoliko dražji od bromokriptina, ki pa pogosto draži želodčno sluznico). Pred uporabo te vrste zdravil moramo biti prepričani, da psička ni zares breja, saj tako lahko povzročimo abortus.

Sterilizacijo med navidezno brejostjo odsvetujemo, ker s tem res da odstranimo rumeno telo in vpliv progesterona, ostane pa in povzroča probleme prolaktin. Pravzaprav operativni poseg pseudogravidnost lahko celo podaljša. Boljše je počakati, da stanje izzveni in potem psičko (v mirujočem stanju hormonov, rodil in mlečne žleze) sterilizirati.

Jasna Kopač Dolenc, dr. vet. med.