ZAPRTJE (obstipacija) in njegovo reševanje

Ena od nalog debelega črevesja (kolona) je oblikovanje in shranjevanje blata. Njegova sposobnost deponiranja iztrebkov je velika. Tako se blato v njem lahko zadržuje tudi več tednov. Zato je skrb ob nekajdnevnem izostanku blatenja odveč (npr. po narkozah in kirurških posegih, obolenjih prebavnega trakta, neješčnosti, …). Kadar pa se ob tem pojavi še neuspešno napenjanje na blato in je le-to neobičajne konsistence, takrat je prav, da obiščemo veterinarja.


Neproduktivno krčenje trebuha ni vedno le znak zaprtja, lahko je tudi posledica nadraženosti zadnjih porcij črevesja (driske). V obeh primerih žival izloča manjšo količino sluzastega, lepljivega ali celo krvavo obarvanega iztrebka ob hudem napenjanju. Tudi težko uriniranje spremlja podobna klinična slika: napenjanje v položaju za lulanje. Slednje stanje zahteva hitrejšo strokovno oskrbo pacienta in je življenjsko bolj ogrožujoče kot zaprtje.

ZAKAJ DO ZAPRTJA SPLOH PRIDE?

Enostavno zaprtje je lahko povzročeno z:

  • intenzivnim lizanjem kožuha (vnetni in srbeči procesi na koži), ko žival zaužije veliko količino odmrle dlake (obdobje goljenja), ki je vzrok trdemu blatu v obliki kep (pomembno je redno česanje in preventivno dajanje paste za topljenje dlake v prebavilih pri mačkah)
  • predvsem psi pridobijo razvade, da jedo pesek, kamne, zemljo, veje in kosti (kar ne kaže vedno na pomanjkanje snovi v obroku), ki vsebino črevesja obtežijo in jo naredijo negladko, kar povzroča bolečine ob pasaži ter nelagodje z napenjanjem
  • nekaterimi zdravili, ki obstipacijo povzročajo kot stranski efekt (sukralfat)
  • neravnovesjem elektrolitov predvsem pri starejših živalih (ob ledvičnih okvarah) s ponavljajočimi zaprtji
  • svežimi ali starimi poškodbami (zlomi) medenice, ki postane ožja oz. zamaknjena in s tem od zunanje strani pritiska na debelo črevo ter slabi pasažo blata (stare poškodbe so običajno vidne na rentgenski sliki)
  • povečano prostato pri starejših pasjih samcih, ki so nekastrirani (žleza pritiska na spodnjo stran kolona in ga oži) in zato kandidati za predhodni diagnostični postopek (palpacija, RTG, UZ) ter kirurški poseg

KAKO GA REŠUJEMO ?

Enkratno ali občasno zaprtje skušamo rešiti doma z uporabo odvajalnih soli, sirupov, lubrikantov ali milnice (ne uporabljajte mineralnih olj!). Vendar je sodelovanje živali ob tem opravilu slabo: snovi so slabega okusa in neprijetne za aplikacijo. Zato je morebiti le dobro, da stvar prepustite strokovnjaku…

Slednji bo pravilno uporabil zdravilne učinkovine, kot so: laktuloza (v obliki sladkega sirupa), bisakodil (stimulira medenične živce in pospešuje gibanje kolona) kot zdravilo končnega izbora, polietilen glikol (povzroča srkanje vode v črevo in s tem mehkejše blato), cisaprid (gastroprokinetični agens).

Pomembna podpora pri zdravljenju in preprečevanju ponavljanja je seveda pravilna prehrana. Uporabljena dieta večinoma vsebuje večji delež vlaknin, ki se ne prebavijo in s tem pripomorejo k večjemu volumnu iztrebkov. Le-ti bolje stimulirajo motoriko črevesja
in njegovo praznjenje. Hrani vlaknine lahko dodajamo sami (bučne vlaknine, otrobi) ali pa uporabimo kakšno od že pripravljenih veterinarskih diet. Včasih k boljši prebavi pripomore lažje prebavljiv obrok, ki pa vsebuje manj vlaknin in s tem manj obremeni prebavo. Primernost hrane je odvisna od vsakega primera posebej.

KDAJ ZAPRTJE PREIDE V ZAPEKO ?

Kadar zaprtje postane stalen problem, je izraz zapeka primernejši. Takrat (kar 70% mačk je samcev) žival ne more sama kvalitetno ali popolnoma izprazniti debelega črevesa. Poln kolon postaja vse bolj raztegnjen in nabito poln kot kamen trdega blata. Pacient se počuti slabo, je nemiren, neješč, se neuspešno napenja in lahko ob tem celo bruha ter izloča majhne količine trdih kepic iztrebkov oz. tekoče blatne kaše, ki si utre pot mimo zapečenega blata (kar lastnika zmotno navede k prepričanju, da ima kosmati ljubljenec drisko).

Rešitev stanja je bolj kompleksna in izvedena v splošni narkozi: infuzija in rehidracija živali, uporaba klistirja ter nato aktivne klizme, ki včasih z enim postopkom ne doseže vseh (predvsem zgornjih) črevesnih delov. Zato jo moramo po potrebi ponoviti. Da pa bi se izognili pogostim posegom v anesteziji, je dobro (če je lastnik pripravljen), da klistiranje z odvajali (ali aktivno) prakticirate doma.

Trajnejše rešitve ponavljajočih zaprtij pa seveda vključujejo ugotovitev (krvne in RTG ter UZ preiskave, tudi endoskopije) vzrokov zanje in njihovo ustrezno zdravljenje:

če je vzrok neustrezna prehrana, le-to korigiramo in uvedemo primerno dieto, ki je v tem primeru doživljejnska

  • kadar je vzrok v povečani prostati, moramo samca kastrirati
  • ob starih poškodbah medenice bomo z novim kirurškim posegom stanje izboljšali, ni pa nujno
  • če se stanje kljub primernemu, intenzivnemu reševanju ne popravi, če je težava v slabi oživčenosti dela kolona, se lotimo zahtevnejše operacije delne odstranive debelega črevesa (dober rezultat dosegamo pri mačkah, ki težavna stanja stalne zaprtosti po operaciji vsaj za nekaj mesecev, včasih pa za stalno, zamenjajo z bolj tekočimi iztrebki, ki pa so skupaj z dobrim splošnim stanjem živali v olajšanje)

Jasna Kopač Dolenc, dr. vet. med.